Deguk

Deguk

Degu, Octodon degu

Dél - Amerikából származnak, magyar nevük is innen ered, chilei mókusnak is hívják. Chileben, Argentínában a legközönségesebb rágcsálók közé tartoznak, tömegesen tanyáznak bokros, csalitos részeken. Nagy csapatokban élnek, és egymás hegyén hátán napoznak a köveken. Ha ragadozó, vagy más veszély közeledik, egyszerre mind eltűnnek földalatti labirintusaik bejáratain.

Rendszertanilag a rágcsálók rendjébe és a csalipatkányok (Octodontidae) családjába tartoznak. Latin neve: Octodon degu.

Európába és Amerikába eredetileg kutatási céllal kerültek. Laboratóriumokban a diabétesz kísérletekhez használták őket, ugyanis a deguk nem tudják emészteni a cukrot. Hamar elterjedt hobbiállatként is, de főleg Amerikában elég sok a beltenyésztett, betegségekre hajlamosabb példány.Talán ez a legjellegzetesebb egy deguban. Roppant bájos, kis fekete pompom-os farka van, melynek hossza kb 10-15 cm. Eredeti élőhelyén a legtöbb degu valamilyen sérülés vagy viaskodás eredményeként elvesztette ezt a pamacsot. Jegyezzük meg jól! A degu nem patkány, nem szereti, ha a farkánál fogva megemelik, ettől megijed, visít és harap. Azt mondják, a degukat nem viseli meg túlzottan, ha letörik a farka vége, de nem nő ki újra, erősen vérzik, és később azért bizonytalanabbul ugrik, mászik, kevesebb ideig tud a hátsó két lábára állva nézelődni. Szóval vigyázzunk a kis degu pompomos farkára:)

A természetben kevés degu éli meg a 2 éves kort. Az állomány fele 1 éves kora előtt áldozatul esik valamilyen ragadozónak. Fogságban azonban általában legalább 5 évig élnek, de vannak leírások, melyek 15 éves egyedekről szólnak. A legvalószínűbb, hogy a degunk 5-7 évig él. Vagyis jóval tovább, mint egy hörcsög. Ahhoz hogy sokáig éljen alapfeltétel, a helyes táplálás. Egyes könyvek nem hívják fel a figyelmet a deguk cukorbetegségére, és a sok cukor (pl sütik, kekszek, melyeket természetesen örömmel elvesznek a kezünkből) vakságot, májkárosodást okoz.

Forrás: http://degu.megesz.hu/


Az ár tájékoztató jellegű, az adott egyed méretétől, színváltozatától függően változhat. JELENLEG ÉLŐ ÁLLATOT NEM TUDUNK POSTÁZNI! Kérem,vegye fel velünk a kapcsolatot: 06303300536

Bruttó ár:
4 000 Ft

A terméket a mindenkori Posta csomagküldési árszabásnak megfelelő árral küldjük!

Vissza a főoldalra »