Kis sándor papagájok sárgák

Kis sándor papagájok sárgák

Szülők által nevelt gyűrűs madarak.

Magyar nevek: Örvös papagáj

Angol neve: Ring-necked Parakeet, Rose-ringed Parakeet, Indian Ringneck

Latin neve: Psittacula krameri
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Afrikanischer Halsbandsittich, Kleiner Alexandersittich

Származási hely: Ázsia, Afrika, Sri Lanka (Ceylon)

Átlagos életkor: 15 - 20 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 37-40 cm

Testsúly: 100-110 g

Ivarérettség: 3 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A jellegzetes gyűrű csak a hím madáron alakul ki. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, de a farkuk rövidebb.A tojók csőre kevésbé élénk piros

Fészkeltetés: Fészekodú, melynek mérete 24 x 24 x 35 cm. A költést és a fiókanevelést a két szülő együtt végzi. Költési időszaka áprilisban szokott kezdődni, de, ha az idő melegebb, akkor előbb is fészket raknak.

Tojások száma: 3 - 5

Kotlási idő: 24 nap

Kirepülési idő: 50 nap

Etetés: Szokásos papagájeledel, napraforgómag, gyümölcs, zöldeleség, lágyeleség. (IV. séma, lásd: Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Kalit, melynek mérete 70x50x60 cm, vagy volier. Fiatal korban szelídíthetők, de sok türelem kell hozzá. David Alderon szerint általában a piros csőrű madarak nehezen szelídíthetőek (???). A lábuk hajlamos a fagyásra, ezért télen fűteni kell rájuk. Ha volierben helyezzük el, akkor annak mérete 2.5 x 1 x 2 m, védőházikóval felszerelve. Zajos madár, lakásban az éles hangja miatt néha kellemetlen lehet, sokat rágcsál, szeret fürdeni, illetve zuhanyozni, nagy helyen társas elhelyezésére is lehetőség van.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén a félsivatagos vidékeken, szavannákon, erdőkben egyaránt előfordul. Általában csapatokban él, ezek létszáma 20-50 egyedet számlál, de a főbb táplálkozóhelyeken nagyobb csapat is összegyűlhet. Lármás, nem félős, inkább kíváncsi madár, röpte gyors, egyenes, gyors szárnycsapásokkal.
A fajnak a tenyészetekben különféle mutációi ismeretesek, pl. lutínó, albínó, kék és izabella A mutációk általában drágábbak, mint a természetes színű madarak


Lengyel Tibor Madárbarát lexikonja szerint:
37—40 cm nagyságú alapvetően zöld színű madár a sándorpapagájok nemzetségéből.
Afrikában nagy területein ismert, egy az Egyenlítővel párhuzamos, széles sávban és több kis foltban, de elterjedt Afganisztánban, Pakisztánban, Kína délkeleti részén, Indokínában, Ceylon- és Burma szigetén, stb. Indiában pedig egészen közönséges.

A kis sándorpapagáj 1600 méter magasságba is felhatol. A fészkét magas fák korhadó törzsébe vájja, gyakran 4—10 méter magasban, s olykor 1 méter mélyre.
Az első példányt 1876-ban a frankfurti állatkert mutatta be a nagyközönségnek, s már 1885-től nagy mennyiségben importálták Európába.
A több nemzedék óta tenyésztett törzsek úgyszólván domesztikálódtak, az európai klímához akklimatizálódtak.
Gond nélkül átteleltethetőek fűtetlen helyiségben.
Nagyobb kalitban (1x1x0,6 m) is viszonylag gyorsan születtek szaporítási eredmények.
Az ajánlható odúméretek: 25x25x35 v. 30x30x50 centiméteresek.
A kívánatos röpnyílás: 7—8 cm.
A kicsik a rendszerint 4-es fészekaljban 22—23 napra kelnek.
Táplálásra nem különösebben igényes: napraforgó, kukorica, zab, klf. gabonamagvak, kölesfélék alkothatják a takarmányozás gerincét (csíráztatva is!); kapjon gyümölcsöket, mint alma, körte, paradicsom, banán, ribizli stb.; nem szabad megvonni tõle a zöldeleséget és a sárgarépát sem, s a fiatalok felneveléséhez okvetlenül biztosítsunk számukra állati fehérjéket tartalmazó lágyeleséget.
Mutációi:
1. az arany v. ÿ1Alutinó* először a londoni állatkertben jelentkezett, s az angol tenyésztő, Ezra az ezt követő negyedik évben, 1939-ben már 22 lutinóból álló tenyészettel rendelkezett. A tollazatuk kanárisárga, a lábuk pigmenthiánytól hús színű, az írisz és a csőr piros.
A 2 éves példányok pirosas nyakörvet növesztenek, amely a tarkón halvány rózsaszínû. A tulajdonságot a hím örökíti**.
2. a fehér v. albinó változat 1963-tól az USA-beli Keston-farmról terjedt el, s keletkeztek albinók lutinó és kék párosításból is.
A csőr, a láb és az írisz itt a lutinóéval megegyező, a tollazat pedig hófehér.
A két ivar azonos, vagyis a hímek is nyakörv nélküliek. Csak a harmadlagos ivari jelek, a viselkedés (udvarló mozdulatok az 1. évtől) ad támpontot a párok kialakításához. A tulajdonságot a hím örökíti.
3. kék mutáció a szabad természetben már nagyon régen megfigyelhető volt, de tenyészetben elsőnek az amerikai Schefflert örvendeztette meg, akinél egy zöld pár fészekaljában mutatkozott kék fiatal. Nem sokkal ez után az angolok is — Bedford herceg nevéhez fűződően — hírt adtak tenyésztett kék örvös papagájról, s 1951-ben már a Keston-farm is három kék fiatallal büszkélkedhetett.
Itt a tollazat egészében a kék klb. árnyalatait mutatja. A hím fekete nyakörve alatt fehér csík fut a tarkón is körbe. Recesszív öröklésmenetû, s nem kötődik ivari kromoszómához.
4. tarka. Az első tarka örvös papagájt az 1978-as olomouci világkiállításon láthattuk. Ez aranyzöld volt, vagyis a zöld tollazatban jelentkeztek teljesen sárga tollak.
Ezt megelőzően szólt egy híradás egy különös tarka hímről, amely elpusztult anélkül, hogy tőle sikerült volna utódot nyerni. E madár részben zöld, részben sárga volt, és díszítették a tollazatát egyszínű kék, ill. kék és zöldtarka területek is.
5. recesszív sárga (sötét íriszû).
6. izabella.
7. szürke.
8. fakó.
9. palakék.
10. fehér fejû
lutinó,
kék,
szürke, stb.
11. sárga fejûek
klb. színû testi tollazattal.
12. egyéb mutációk, mint, világoszöld, kék-fehér tarka stb. is jelentkeztek, de azokat még nem sikerült szilárdan rögzíteni. Valószínűleg környezeti hatásokra keletkező, átmeneti típusok.
A ceyloni örvös papagájt keresztezték a rozellával, a nepáli nagy sándorpapagájjal és a kéksapkás (walesi hercegnő) papagájjal is.
* a természetes élőhelyen már nagyon régen jelentkezett, s az ilyen madarakra a maharadzsák tartottak igényt.
** vagyis hiába teszünk össze lutinó(albinó) tojót normál (nem hordozó) hímmel, semmiképpen sem nyerhetünk lutinó(albinó) utódot, mert a tojó ivarsejtjében soha nincs jelen a lutinó faktor. Ha lutinó(albinó) hímmel (v. legalábbis hordozóval) párosítjuk, akkor sem neki, hanem a hímnek kell köszönni a lutinó(albinó) utódokat!

További érdekesség a fajról, hogy Hollandiában, még inkább Amszterdam közelében, illetve a városban a sok elszabadult kis-Sándor papagáj stabil populációt alkotott, így aztán az egyetlen - igaz nem őshonos - európai papagájfajjá lépett elő.

Alfajok:
Mivel az alfajok területileg is jól behatárolhatók, ezért a törzsalakot (Psittacula kramei krameri)szokás nyugatafrikai örvös papagájnak is nevezni.
Három alfajjal rendelkező faj:

A Psittacula krameri parvirostriskelet-afrikai örvös papagáj. A kelet-afrikai alfaj egyedei Szudánban, Etiópiában és Szomáliában lelhetőek fel. Az arcuk határozottan zöldebb, mint a törzsalaknál, csőre kisebb.
A Psittacula krameri borealis indiai örvös papagáj Fülfedői kékesek, hasa szürkészöld, csőre korallpiros, az alsó csőrkáván feketés beütések találhatók. Az indiai alfaj zöld színe a legélénkebb, különösen a szárnyon és a farkon. A test alul némi sárga árnyalattal díszített.
A test és a csőr nagyobb, mint a törzsalaknál, utóbbi színe élénkebb piros. (A tojók zöldje sápadtabb is.)
A Psittacula krameri manillensi ceyloni örvös papagáj (Indischer Halsbandsittich). A törzsalaknál nagyobb (40 cm 115 g). A nyakán a fekete csíkot alul határoló piros intenzívebben jelentkezik. A nyakörv feletti tollvégek lilás árnyalatúak. Az orrtól vezető kantár valamivel vastagabb, mint a törzsalaknál. A szemgyűrű halványabb. A, csőre nagyobb, a felső káva korallpiros, az alsó fekete.

Irodalom: http://www.parrotland.hu


Az ár tájékoztató jellegű, az adott egyed méretétől, színváltozatától függően változhat. JELENLEG ÉLŐ ÁLLATOT NEM TUDUNK POSTÁZNI! Kérem,vegye fel velünk a kapcsolatot: 06303300536

Bruttó ár:
25 000 Ft
Kis sándor papagájok sárgák

A terméket a mindenkori Posta csomagküldési árszabásnak megfelelő árral küldjük!

Vissza a főoldalra »